Omschrijving / op te leveren resultaat

 

 Op te leveren / volgende stap:

  • Samen met agrarische ondernemers, LTO en onderwijsinstellingen innovatie aanjagen in deze sector: 2020 zal vooral in het teken staan van doorontwikkeling en verbreden van de AgroHUB. Vooral inzet op communicatie en "vermarkten" van de hub staat centraal. We willen meer agrarische ondernemers de kans geven er gebruik van te maken. Er wordt gekeken of dit ook op Noord Oost Twentse (NOT) schaal kan gaan gebeuren.
  • Het vergroten van de kennis van bestaande, en succesvolle, initiatieven om een sneeuwbaleffect te creëren: In de AgroHUB kunnen agrarische ondernemingen met hun vraagstukken terecht en wordt verbinding gelegd met onderwijsinstellingen. Verder wordt middels de kennis- en innovatiemakelaar wordt op individuele basis en op basis van behoefte de verbinding gelegd tussen het vraagstuk van de ondernemer en kennis en kunde binnen verschillende onderwijsinstellingen.  
  • Het meer inzetten van studenten binnen gemeentelijke projecten of het laten uitvoeren van onderzoek over vraagstukken binnen de gemeente: Ook in 2020 worden weer onderzoeken uitgevoerd samen met onderwijs en zetten we opnieuw in op zijn van een aantrekkelijke plek voor afstudeerders en stagiairs.

 

Wie is aan zet?

Ondernemers en  Gemeente

Rol gemeente:  Faciliteren en stimuleren

 

Behaalde mijlpalen

2020:

  • In 2020 zijn een tiental ondernemers verbonden aan kansen (studenten en projecten) binnen het onderwijs, zowel MBO als HBO. Van business development tot social media. Ook zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd binnen de 3O’s en is met nieuwsbrieven en social media, meermaals gecommuniceerd over de verschillende mogelijkheden en projecten. Een mooi voorbeeld is ook de samenwerking die we hierin aangegaan zijn met Heracles Almelo en hun innovatie-initiatief. Of de gesprekken die zijn gevoerd voor een uitbreiding van de Innovatiehub met MBO-studenten.
  • Ook onze eigen organisatie is actief in de 3O-samenwerking. Zo is de traditionele bootcamp met studenten dit jaar, geheel Coronaproof, samen met de andere NOT-gemeenten georganiseerd. Thema was dit jaar het “Twentse Blokje om”.
  • Specifiek voor ondernemers in het buitengebied is de Agrohub gelanceerd en worden agrarische ondernemers verbonden aan specifieke onderwijsinstellingen binnen hun vakgebied. Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen hiervoor in 2020 binnengekomen.

2019:

  • De AgroHUB is gerealiseerd en deze is inmiddels operationeel.  Ook is de AgroHUB doorontwikkeld en gaan we in 2020 werken aan realisatie van een digitaal platform en inrichting van de organisatie in nauwe samenwerking met onderwijspartners.
  • Afgerond onderzoek naar beheer openbare ruimte en sturen op beleving door Saxion. Dit onderzoek is gebruikt als input voor Kwaliteitsplan Openbare Ruimte (KOR).
  • Afgerond onderzoek digitale participatie Omgevingswet door Saxion. Zij is tevens betrokken bij aanpak van participatie in kader van de Omgevingswet.
  • Mbo studenten (ROC van Twente) hebben onderzoek uitgevoerd naar regio-trouwheid van studenten. Dit krijgt een vervolg door te kijken hoe dit meer onder de aandacht  van lokale bedrijven kan komen.
  • Ook zijn door studenten van Saxion enkele projecten uitgevoerd, onder meer verduurzaming van ons mobiliteitsbeleid en inrichting van de openbare ruimte.

 

 

Persberichten en raadsbrieven

Persbericht

februari 2019: Agrohub, samenwerken met studenten op boerderijschaal

oktober 2020: agrohub helpt ondernemers met vooruitkijken en slimme keuzes maken

website Agrohub Twente

oktober 2020: artikel Vee en gewas over Agrohub