Participeren in de Gebiedsgerichte Aanpak Noordoost-Twente (GGA-NOT)
Omschrijving en mijlpalen (toelichting)
Omschrijving/op te leveren resultaat
Overijsselse Aanpak Stikstof is opgezet om te komen tot een structurele, juridisch houdbare oplossing voor de stikstofproblematiek. Deze aanpak bestaat uit vijf schakels, waarbij het uiteindelijk aankomt op maatwerk bij het vormgeven van concrete maatregelen. Een van de schakels is dan ook de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA), waarbij we samen met alle gebiedspartners – overheden, maatschappelijke organisaties, inwoners en bedrijven – op zoek gaan naar oplossingen die passen bij de kenmerken
van de gebieden.
GGA draagt bij aan drie doelstellingen:
- Een robuustere natuur, waarvoor een significante daling van de stikstofdepositie en (extra) natuurherstel nodig is. Hiermee verhogen we de biodiversiteit en verminderen we de kwetsbaarheid van de natuur.
- Perspectief voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen die stikstofdepositie veroorzaken.
- Een toekomstbestendig Overijssel door waar mogelijk en nodig slimme combinaties met andere opgaven te maken.
Op te leveren/volgende stap:
- Voor de zomer zal er een gebiedsanalyse klaar liggen. aan de hand van deze gebiedsanalyse zal er een gebiedsagenda worden opgesteld.
Wie is aan zet? Provincie, Gemeente i.s.m. ondernemers en LTO.
Rol gemeente: deelnemer gebiedsteam en gebiedstafels
Behaalde mijlpalen
2022
2021
- Er zijn diverse afstemmingsmomenten en gebiedstafels geweest met de stakeholders over de opzet en aanpak voor de Gebiedsgerichte Aanpak Noordoost-Twente. Om diverse redenen heeft het bestuur van de LTO Noordoost-Twente eind maart om een reset van het proces gevraagd. Dit verzoek is gehonoreerd.
- De link met belangrijk data (gebiedsanalyse) ver het gebied is openbaar gemaakt en voor iedereen in te zien. https://ggahub-stikstof-overijssel.hub.arcgis.com/. Aan de hand van deze data is er een gebiedsanalyse opgesteld.
- Er is een aparte werkgroep Landbouw NOT en Landbouw Provincie Overijssel opgericht. Daarin bekijken we gezamenlijk hoe we de landbouw op een zo goed mogelijke manier mee kunnen nemen in dit proces. Daarnaast is er een onafhankelijke adviseur aangesloten bij het gebiedsteam om de landbouw te vertegenwoordigen binnen de GGA-NOT.
- Noordoost-Twente is opgedeeld in meerdere deelgebieden. Per deelgebied is geïnventariseerd welke lopende projecten er allemaal spelen of welke projecten de komende tijd gaan spelen. Binnen een aantal gebieden zijn nu de eerste gesprekken gevoerd om te komen tot een proces voor een gebiedsgerichte aanpak.