Programma Economie

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Aan de hand van de speerpunten detailhandel (vitale winkelgebieden in kernen), bedrijventerreinen en dienstverlening creëren wij een zo optimaal mogelijk ondernemersklimaat. Wij willen daarbij ruimte blijven bieden voor (bijzondere) initiatieven van ondernemers, zodat optimaal kan worden ingespeeld op sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en economische trends.

 

De bedrijfsconsulent (ondersteund door een ondernemersserviceteam) vormt hierbij als eerste aanspreekpunt voor ondernemers de schakel tussen de gemeente en het bedrijfsleven en probeert de ondernemers zoveel mogelijk te faciliteren. Daarnaast wordt er actief ingezet op de (her)ontwikkeling, realisatie en uitgifte van bedrijfskavels en bedrijfsruimte, de uitvoering van de detailhandelsagenda/retaildeal en regionale samenwerking (met name in de vorm van regionale acquisitie). 

Kengetallen

Terug naar navigatie - Kengetallen

Binnen het programma Economie maken we gebruik van de volgende kengetallen:

  • Aantal verkooppunten: 298

 

Leegstand winkelvloeroppervlak (2021):

Wat hebben we in 2021 gedaan?

Terug naar navigatie - Wat hebben we in 2021 gedaan?

Bedrijventerreinen

Het merendeel van de kavels op de bedrijventerreinen in Tubbergen, Albergen en Geesteren zijn gereserveerd of verkocht. Wij onderzoeken momenteel de behoefte aan (en uitbreidingsmogelijkheden van) bedrijventerreinen voor de middellange termijn, zodat ook in de toekomst in de vraag naar bedrijfskavels kan worden voorzien.

 

Evenementen

In 2021 wordt herdacht dat 50 jaar geleden de Boerenopstand in Tubbergen heeft plaatsgevonden. Inwoners en organisaties in Tubbergen organiseren in verschillende activiteiten, waaronder een expositie, fietstochten, lezingen en theatervoorstellingen om dit belangrijke moment in de geschiedenis van Tubbergen te herdenken. 

 

Van ambitie naar basis

De onderstaande inspanning is overgedragen van de ambitie Werk aan de winkel naar het programma Economie in de basisbegroting. Dat betekent dat de hieronder genoemde inspanning, zowel inhoudelijk als financieel, met ingang van begrotingsjaar 2021 onder dit programma worden verantwoord.

Wat willen we bereiken?   Wat gaan we ervoor doen?  Wat gaan we ervoor doen? 
 Tubbergen heeft een goed ondernemersklimaat waarbij ondernemers en gemeente als partners opereren.  Verdere doorontwikkeling van het bedrijvenconsulentschap en dienstverlening.  Continue aandacht voor frisse houding binnen ambtelijk apparaat en vanuit de bestuurders.

Gevolgen corona

Terug naar navigatie - Gevolgen corona

In 2021 is er vanuit het programma economie vooral extra inzet gepleegd via de bedrijfsconsulenten om zo goed mogelijk in gesprek te blijven met de verschillende ondernemers en hen daar waar mogelijk te ondersteunen. De coronacrisis heeft tot nu toe geen grote gevolgen gehad voor het programma Economie. 

Aangenomen moties en amendementen

Terug naar navigatie - Aangenomen moties en amendementen

Moties

Gemeentelijke exploitatie windmolens

In de raadsvergadering van 20 januari 2020 is de motie Gemeentelijke exploitatie windmolens unaniem aangenomen. Middels deze motie draagt de raad het college op:

Bij de uitvoering van de Uitvoeringsagenda Energietransitie "Samen op weg naar een Energiek Tubbergen" te onderzoeken of de gemeente zelf windmolens kan realiseren en exploiteren, zodat de opbrengsten ten goede komen aan de gemeenschap van de gemeente Tubbergen.

Stand van zaken: De motie is in behandeling.

 

RES 1.0 (elektriciteit, warmte en groengas)

In de raadsvergadering van 15 december 2020 is de motie RES 1.0 (elektriciteit, warmte en groengas) aangenomen. Middels deze motie draagt de raad het college op:

  • Biogas als bron van hernieuwbare energie meer aan te jagen en initiatieven met elkaar te verbinden;
  • Te onderzoeken:
    • Wat het totaal potentieel binnen NOT is van biogas als hernieuwbare energie in de Warmtevisie;
    • Hoe beschikbare bronnen, warmtevraag en infrastructuur logisch, efficiënt en betaalbaar aan elkaar gekoppeld kunnen worden binnen NOT;
    • Welke innovatieve beschikbare warmtebronnen (bijvoorbeeld opslag) nog meer geschikt zijn in NOT en deze mee te nemen bij het opstellen van de Warmtevisie;
  • De resultaten van dit onderzoek met de raad te delen.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd.

De moties zijn te raadplegen via de volgende link: Moties 2020

 

Alternatieven voor windturbines

In de raadsvergadering van 20 april 2021 is de motie Alternatieven voor windturbines aangenomen. Middels deze motie roept de raad het college op:

  • Om de komende twee jaar maximaal in te zetten op:
    • Het stimuleren van zon op dak bij particulieren en bedrijven;
    • In Twents verband onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen en windturbines langs snelwegen (A1 - A35);
    • Onderzoek te verrichten naar mogelijkheden van plaatsing van windmolens/turbines langs de landsgrens met Duitsland (waar ook al Duitse windmolens/turbines staan);
  • In 2023 te komen tot een RES 2.0 met zo min mogelijk landschap ontsierende windturbines;
  • Om voor de vaststelling van de RES 2.0 in 2023 nog geen definitieve besluiten te nemen m.b.t. de locaties van eventuele windturbines.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd.

 

Rekenmodel RES Twente 1.0

In de raadsvergadering van 20 april 2021 is de motie Rekenmodel RES Twente 1.0 aangenomen. Middels deze motie roept de raad het college op:

Het Rijk te verzoeken het huidige doel (het harde getal van 1,5 TWh in de Regio Twente) richting de RES 2.0 weer om te zetten naar het percentage duurzame opwek ten opzichte van het elektriciteitsgebruik.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd.

 

Invulling ambitie RES Twente 1.0

In de raadsvergadering van 20 april 2021 is de motie Invulling ambities RES Twente 1.0 aangenomen. Middels deze motie roept de raad het college op:

  • De RES Twente het standpunt kenbaar te maken dat het resterende deel tot invulling van de ambitie van 1,5 Twh duurzame opwek van elektriciteit in Twente in eerste instantie ingevuld dient te worden door de gemeenten die nu relatief de laagste ambitie hebben;
  • De noodzaak tot extra financiële middelen actief in te brengen bij de stuurgroep RES en zich ervoor in te zetten dat dit wordt meegenomen bij de formulering van het definitieve ontwerp RES 1.0.
  • Netbeheerders tot maximale inzet op te roepen om initiatieven voor duurzame opwek te faciliteren.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd.

 

RES 2.0 - gemeentelijk energiebedrijf

In de raadsvergadering van 20 april 2021 is de motie RES 2.0 aangenomen. Middels deze motie draagt de raad het college op:

Zich in te spannen een gemeentelijk energiebedrijf op te zetten waarbij opbrengsten uit duurzame energie ten goede komen aan de inwoners van de gemeente Tubbergen.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd. 

 

Communicatie en participatie RES

In de raadsvergadering van 20 april 2021 is de motie Communicatie en participatie RES aangenomen. Middels deze motie draagt de raad het college op:

  • De duurzaamheidsopgave vanuit de RES Twente 1.0 nader uit te leggen naar de inwoners en samen met de inwoners de invulling van deze duurzaamheidsopgave vorm te geven, zoals afgesproken in het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen.
  • Vóór 1 juli 2021 een RES-communicatie- en participatieplan op te stellen dat beschrijft wanneer en hoe onze inwoners concreet betrokken worden bij het proces (ter uitvoering van de) RES Twente 1.0 en deze te delen met de raad.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd.

 

Uitstel windbeleid

In de raadsvergadering van 20 april 2021 is de motie Uitstel windbeleid aangenomen. Middels deze motie draagt de raad het college op:

Deze motie adequaat uit te voeren en de raad met betrekking tot deze uitvoering betrokken en geïnformeerd te houden.

Stand van zaken: De motie is uitgevoerd.

 

De moties zijn te raadplegen via de volgende link: Moties 2021

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

De effecten van ons lokale beleid worden toegelicht aan de hand van een vaste set (verplichte) beleidsindicatoren.

Indicator

2019

2020

2021

Functiemenging (percentage) 52,5 52,3 nnb
Vestigingen van bedrijven (aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar) 16,0 168,6 nnb

 

Bron: https://noaberkracht.incijfers.nl/dashboard/economie-2 - Deze cijfers worden periodiek geactualiseerd. Voor de meest actuele cijfers raadpleeg de website. Een vergelijking met landelijke cijfers is ook te vinden op deze website.

Overzicht baten en lasten

Terug naar navigatie - Overzicht baten en lasten
Raming begrotingsjaar voor wijziging Raming begrotingsjaar na wijziging Realisatie begrotingsjaar Verschil realisatie versus begr. na wijz.
(Bedragen x € 1.000)
Baten 265 290 271 -19
Lasten 484 461 401 60
Gerealiseerde totaal saldo van baten en lasten -218 -171 -130 41
Onttrekkingen aan reserves 159 131 131 0
Toevoegingen aan reserves 0 0 0 0
Gerealiseerde totaal resultaat van baten en lasten -59 -40 1 41

Hieronder wordt op hoofdlijnen aangegeven hoe de verschillen tussen de gerealiseerde bedragen en de begrote bedragen na wijziging zijn ontstaan.

Beleid en uitvoering economische promotie (voordeel €39.000)

De gemeente heeft voor de Herdenking boerenopstand een subsidie ontvangen die niet was begroot, waardoor een voordeel ontstaat.

 

Een gedetailleerde toelichting op de verschillen tussen gerealiseerde bedragen en begrote bedragen na wijziging is te vinden in de Jaarrekening 2021 onder "Toelichting en analyse op de baten en lasten".