Omgevingswet (organisatie en werkwijze)
Omschrijving en mijlpalen (toelichting)
Omschrijving/op te leveren resultaat
Op te leveren/volgende stap:
De wet vraagt van gemeenten een andere manier van denken en werken door de integrale benadering van de leefomgeving, meer bestuurlijke afwegingsruimte, meer nadruk op participatie en samenwerking en de benadering vanuit de initiatiefnemer. De gemeente Tubbergen zorgt voor opleiding en bewustwording van het personeel en het door ontwikkelen van werkwijzen.
Behaalde mijlpalen
2022
2021
Omgevingswet in de praktijk:
- De werkprocessen beoordeeld en aangepast
- Samenwerkingsafspraken en contracten geïnventariseerd, in beeld gebracht en beoordeeld
- Voorbereidingen getroffen voor aanpassingen van de legesverordening op de Omgevingswet
- Een Pilot voor de Wet Kwaliteitsborging gestart
Communicatie & projectmanagement
- Het meenemen van de medewerkers, college, raadsleden en onze ketenpartners door middel van communicatie, opleidingen, kennissessies, bijeenkomsten en werkvormen.
- Opstellen van een risicoanalyse en bijbehorende maatregelen
- Opstellen van een analyse om de impact van de Omgevingswet in beeld te brengen en te monitoren
2020
- Het verkrijgen van een subsidie van het A&O fonds voor onze vernieuwende aanpak rondom intervisie, casuïstiekbespreking en reflectie (Leertafels).
- Inrichten van een deelproject Omgevingswet in praktijk rondom de vergunningverlening aangepast wordt aan de veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt.
- Het geven van diverse trainingen aan zowel de medewerkers van Ruimtelijke Ordening als WABO op het gebied van de Omgevingswet.
- Door middel van website, intranet, informatiemails en sessies medewerkers, teamcoaches, programmaregisseurs en directie meenemen in de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet;
- Het nadrukkelijk samen verbinden van de Omgevingswet met de sessies rondom de Regionale Energie Strategie maar ook met de uitgangspunten en de werkwijze van Mijn Dorp 2030 in diverse sessies.
-
Het deelproject Omgevingswet in de praktijk waarin de veranderde werkwijze opgepakt wordt, is in september in plaats van maart 2020 gestart als gevolg van de coronacrisis. Dit heeft geen impact gehad aangezien de inwerkingtreding ook verschoven is naar 1 januari 2022.