Omgevingswet (beleidsvernieuwing)
Omschrijving en mijlpalen (toelichting)
Omschrijving/op te leveren resultaat
Vanuit het project Omgevingswet wordt er via een aantal lijnen gewerkt aan de implementatie. Er wordt gewerkt aan de Omgevingsvisie, de voorbereiding op de implementatie van het Omgevingsplan, het aansluiten op en inrichten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet en het aanpassen van de werkprocessen. Begin 2021 kwam het bericht dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet wederom doorgeschoven zou worden. In dit geval naar juli 2022. Dit heeft weinig impact op de planning gehad.
Behaalde mijlpalen
2021
Met de Omgevingswet werken we toe naar de inwerkingtreding per 1 januari 2023. Daarin hebben we de afgelopen periode de volgende mijlpalen behaald:
- Vaststelling van MijnOmgevingsvisie door de gemeenteraad
- Terugkoppeling van en toelichting op MijnOmgevingsvisie aan de verschillende betrokkenen
- De oplevering en verspreiding van animaties ten behoeve van de Omgevingsvisie
- Geoefend met het afwegingskader voor de Omgevingsvisie zowel met college, raad als ambtelijk
- Vertaling van de Omgevingsvisie als basis voor de ambities en uitgewerkt in praatplaten die ook in Mijn Dorp en Mijn Dinkelland gebruikt gaan worden.
Status: Vlak voor de zomer van 2021 kwam het bericht dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet doorschuift naar 1 juli 2022. De inrichting en het oefenen met het DSO loopt vertraging op vanwege de landelijke situatie. Lokaal zijn wij klaar om aan te sluiten en hebben we ook al getest. We hebben afgesproken dat we waar mogelijk vasthouden aan de lopende planning. De besluitvorming die nodig is voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet zullen we met de huidige raad begin 2022 afronden.
De vertraging van de inwerkingtreding betekent dat een deel van het budget van 2021 niet is ingezet omdat werkzaamheden doorschuiven naar 2022. Er worden extra kosten gemaakt doordat de projectleider en een aantal projectgroepleden 1 jaar langer aan het project verbonden zijn dan gepland. Tevens loopt ook de betrokkenheid van adviespartners wat langer door. Daarnaast zijn er extra kosten voor ICT-licenties gemaakt. Deze activiteiten hebben we binnen het reeds beschikbare budget kunnen realiseren.
2020
- Het opleveren van de conceptwebsite voor de omgevingsvisie.
- Het spiegelen van het huidige beleid aan de conceptomgevingsvisie zodat duidelijk wordt wat de impact op het beleid is en welke keuzes en dilemma's de gemeenteraad over moet gaan besluiten.
- Het scholenproject is afgerond en opgeleverd.
- Afstemming met de buurtgemeenten, ketenpartners en samenwerkingspartners over de omgevingsvisie.
- Terugkoppeling aan de samenleving.
- Uitwerking van het deelproject voorbereiding op het omgevingsplan.
- Verkennen van de gevolgen van de keuzes binnen de visie en de voorbereiding op het omgevingsplan op onze werkwijze rondom vergunningverlening.
Met meenemen van de medewerkers, college, raadsleden en onze ketenpartners door middel van communicatie, bijeenkomsten en werkvormen o.a.:
- Dag van de Omgevingswet
- Raadsbijeenkomsten over de rol van de raad en de kerninstrumenten
- Themabijeenkomsten met ketenpartners
2019
De inzet van de kerninstrumenten voor het hele fysieke domein: omgevingsvisie, decentrale regels (zoals het omgevingsplan op gemeentelijk niveau), programma’s, omgevingsvergunning.
In 2019 zijn we gestart met het opstellen van een Omgevingsvisie, de volgende stappen zijn daarbij afgerond:
* Stap 1 Opstarten en kennismaken.
* Stap 2 Analyseren en verkennen.
* Stap 3 Naar buiten toe (met twee bewonersavonden en een digitale enquête).
* Stap 4 is opgestart: Opschalen / verbinden / vormen.
In december 2018 heeft de raad een besluit genomen over de vernieuwende strategie.
Contouren van het Omgevingsplan zijn verkend.
Persberichten en raadsbrieven
Raadsbrief |
2020-04 Verslag avonden en enquête Omgevingsvisie samengevoegd 2020 - 6 Raadsbrief proces Omgevingswet 2020 2021-6 Raadsbrief stappenplan Omgevingswet |