Omschrijving (toelichting)

Bij het opstellen van het MAT in 2018 hebben we afgesproken wat we hiervoor gaan doen:


  1. Een jaarvergadering/ jaarlijks overleg organiseren tussen verenigingen, school, en maatschappelijke instellingen.
  2. Betere verbinding leggen tussen aanbieders. Zorgen dat mensen de weg beter vinden.
  3. Link leggen tussen gemeente, stichting leergeld, taalonderwijs, vluchtelingenhulp en basisonderwijs voor betere aansluiting tussen vraag en aanbod. Als er een nieuwkomer in een wijk wordt geplaatst moet deze in de buurt/dorp worden voorgesteld en bekend worden gemaakt. Zodat ze een soort van netwerk kunnen opbouwen wat hen alleen niet lukt.
  4. Evaluatie/heroverweging van de bezuinigingen op muziek, bibliotheek en cultuur.
  5. Een check op alle gebouwen hoe toegankelijk ze zijn.

 

In 2019 hebben we samen de volgende stap met elkaar bepaald:

Er is geen concrete afspraak over vervolgstappen gemaakt. Het zou mooi zijn als de gemeente het voortouw neemt voor een gezamenlijk overleg over dit onderwerp. Dit onderdeel meenemen in de mogelijkheden voor verbreding Tubbergen Bruist/MijnDorp 2030.

 

Als er een link met kinderen is, wil de school wel haar locatie beschikbaar stellen en bijvoorbeeld in de nieuwsbrief zorgen voor communicatie.

 

Wie is aan zet?

  1. De gemeente zou het voortouw kunnen nemen voor de eerste afspraak. 
  2. De SWTD / Wij in de buurt zou hier een rol kunnen spelen. Ook het Noaberteam zou een rol kunnen vervullen.
  3. Gemeente 
  4. Gemeente 
  5. Gehandicapten-platform gaat dit doen. Verbeterslag door gemeente.

 

Wat is de rol van de gemeente daarin?

Zie de kolom, wie is aan zet. Van de gemeente wordt verwacht dat zij het voortouw neemt en de eerste stappen zet. Dit zou in overleg met SWTD/ Wij in de buurt kunnen. 

Actuele stand van zaken:

Inmiddels is een sportakkoord ondertekend door bijna alle stakeholders (m.u.v. Zikke en Hof van Tubbergen) waarbij een deel ook vertegenwoordigd is in een zogenoemde kopgroep, het Elftal, die concreet aan de slag gaat met de uitvoering van het sportakkoord. Hiermee worden gezamenlijke belangen bekeken en waar mogelijk het aanbod op elkaar afgestemd. 

Er komt een zogenoemd Pakket voor nieuwkomers zodat het aanbod van aanbieders beter aansluit op de vraag van nieuwkomers. Hier is een start mee gemaakt. 

Samen met Stichting Vluchtelingenwerk en de SWTD werken we aan betere ondersteuning van vluchtelingen na de eerste 1,5 jaar met name op taalonderwijs en de inzet van vertalers. 

Met het cultuurakkoord willen we ertoe bijdragen dat kinderen meer in aanraking komen met muziek en cultuur. Hier wordt aan gewerkt. 

Het gehandicaptenplatform is gestart met het schouwen van gebouwen om de toegankelijkheid te verbeteren voor minder mobiele mensen. Echter, door corona ligt dit nu stil ivm de kwetsbaarheid van de vrijwilligers.