Omschrijving (toelichting)

Bij het opstellen van het MAT in 2018 hebben we afgesproken wat we hiervoor gaan doen:

Om de woningbouwplannen te kunnen realiseren die men wenst zal eerst realisatie van de ‘Huiskamer’ moeten plaatsvinden. De plek van de school zal dan vrij komen. De gemeente zal moeten kijken of er voldoende woningcontingent beschikbaar is om hier meerdere woningen te kunnen realiseren. We zullen in eerste instantie moeten afwachten of de ‘Huiskamer’ gerealiseerd gaat worden. Het gaat om reguliere laagbouw woningen en geen appartementen. Mogelijke acties / ideeën om verder vorm te geven / uit te werken:

  • De starters op de markt/jongeren in beeld krijgen en hun wensen duidelijk te krijgen
  • Kijken of op de kavels voor starterswoningen ook duplex woningen gerealiseerd kunnen worden
    en kijken of hier interesse voor is
  • De personen die binnen enkele jaren een levensloopbestendige woning wensen, in beeld
    brengen
  • Een contactpersoon of adviseur moet proberen deze mensen bij elkaar aan tafel te zetten en ze
    met een initiatief te laten komen. Dit kan met ondersteuning vanuit de gemeente

 

In 2019 hebben we samen de volgende stap met elkaar bepaald:

Nadat behoefte in kaart is gebracht, samen met de gemeente de vervolgstap bepalen.

 

Wie is aan zet?

Gemeente met Mijn Dorp 2030. Manderveen moet, eventueel met ondersteuning van de gemeente, duidelijk de behoefte in beeld brengen van vooral de starters. Zoeken zij een duplexwoning, een rijtjeswoning, een huurwoning of bijvoorbeeld een appartement. Dit geldt vooral voor de groep vrijgezelle jongeren in het dorp. Als de locatie van de school vrijkomt dan zal de gemeente moeten kijken of het mogelijk is om hier woningbouw te realiseren en hoeveel woningen eventueel gerealiseerd kunnen worden.

 

Rol gemeente:

Aanjagende rol. Manderveen (Werkgroep Wonen) kan dit zelf doen, eventueel met ondersteuning van de gemeente. Als de locatie van de school vrijkomt dan zal de gemeente moeten kijken of het mogelijk is om hier woningbouw te realiseren en hoeveel woningen eventueel gerealiseerd kunnen worden. Manderveen kan zelf in beeld brengen welke invulling dan gewenst is.

 

Actuele stand van zaken:

Nu de school verhuist naar de nieuwe Huiskamer, komt de locatie aan de  Fundatiestraat vrij. De gemeente wil dit gaan invullen met woningbouw. Om daarvoor een goed woningbouwplan te maken, is een enquête gehouden over de huidige woonbehoefte in Manderveen. Maar liefst 125 Manderveners vulden de vragenlijst in. De belangrijkste uitkomsten van de enquête deelden we met alle Manderveners via een nieuwsbrief die huis aan huis verspreid is. 

Na de inwonersavond op 22 september 2021 heeft een aantal Manderveners zich opgegeven om samen met de gemeente een werkgroep te vormen en mee te denken over woningbouw in Manderveen. De werkgroepleden denken mee in het algemeen belang van het dorp.

Op 6 december 2021 kwam de werkgroep voor de eerste keer (digitaal vanwege corona) bij elkaar.  Aan de hand van schetsen is besproken hoe de locatie aan de Fundatiestraat ingevuld kan worden. Hierbij zijn de uitkomsten van de enquête meegenomen, maar wordt ook gekeken naar de woningbehoefte op de lange termijn. Dit betekent dat we willen gaan bouwen voor starters en senioren. Dit sluit ook aan bij de woonvisie van de gemeente. Uiteindelijk willen we een gevarieerd woningaanbod, voor de korte termijn en voor de toekomst. 

Ook de locatie Bessentuin is op basis van schetsen besproken in de werkgroep. Aansluitend aan de meest recente uitbreiding heeft de gemeente nog grond in eigendom. Ook hier willen we een woningbouwplan opstellen dat voorziet in de behoefte op de korte maar ook op de lange termijn. Voor beide locaties wordt tegelijkertijd een bestemmingsplanprocedure gestart.  De schoollocatie wordt als eerste uitgegeven (inbreiding gaat voor uitbreiding).  

De schop kan pas in de grond als de school verhuist naar de nieuwe Huiskamer. Tot die tijd gaan we aan de slag met het maken van een definitief plan. Daarvoor worden de nodige onderzoeken gedaan naar geluid, waterberging, archeologie en nog een aantal dingen meer. De uitkomsten hiervan worden gebruikt voor het opstellen van een bestemmingsplan waarmee woningbouw op deze locatie mogelijk wordt gemaakt. 

In juli 2022 is een tweede overleg geweest met de werkgroep in Manderveen over de plannen. In het najaar van 2022 zijn de omwonenden van beide plannen bijgepraat door de gemeente.

In het bestemmingsplan voor het gebied van de Huiskamer is ook de bouw van 3 seniorenwoningen opgenomen (gemeentelijk plan) en de mogelijkheid voor een dubbel blok (particulier).  Dit dubbelblok is inmiddels gebouwd.