Advies inwinnen voor het goede moment om in te stappen.

Bij het opstellen van het MAT in 2018 hebben we afgesproken wat we hiervoor gaan doen:

Advies inwinnen voor: het goede moment om in te stappen, er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen met een beter rendement. Aankomende (vernieuwde) technieken maken het lastig om nu te kiezen, investeren doe je voor een langere termijn. Mogelijkheden collectieve energieopwekking (evt. Essenkracht).

 

In 2019 hebben we samen de volgende stap met elkaar bepaald:

Verder informeren over het thema Duurzaamheid. Onderzoek inzet waterstof kan resulteren in vergelijkend onderzoek met andere alternatieven voor Manderveen.

 

Wie is aan zet:

Gemeente

 

Rol gemeente:

Informeren, inspireren

 

Actuele stand van zaken:

Samen met de gemeente denkt de werkgroep duurzaamheid Manderveen na over de overstap van aardgas naar een andere manier van het verwarmen van woningen en bedrijven. Op 22 september 2021 is een inwonersbijeenkomst gehouden waarbij de aanwezigen meer  informatie kregen over alternatieve warmtetechnieken voor aardgas en wat daarvan de voor- en nadelen zijn. Er komt veel bij kijken, maar stapsgewijs stappen we over naar energiezuiniger wonen. 

Een van de stappen is het 'project warmtecamera'. Een aantal inwoners heeft zich hiervoor aangemeld. Er zijn foto's gemaakt van de woning, waarop te zien is waar warmte weg lekt uit het huis. De actie is bedoeld om inwoners  hiervan bewust te maken en actie te ondernemen om hun huis te isoleren waar dat nodig is. De werkgroep duurzaamheid organiseerde eind augustus 2022 voor alle deelnemers een bijeenkomst om de resultaten en de mogelijke vervolgstappen te bespreken.

Op 16 november 2022 heeft de werkgroep alle inwoners van Manderveen uitgenodigd om hen bij te praten over het wijkuitvoeringsplan, de warmtebeeldcampagne, de ondersteuning vanuit de gemeentelijke gereedschapskist, groene cheques, EP-adviezen en energiearmoede.