Terug
Natuur (inclusief landschap) en samenleving
Omschrijving / op te leveren resultaat
Op te leveren / volgende stap:
- Uitvoering project natuur educatie op locatie (NEOL).
- Uitvoering geven versterking coulisselandschap/ landschapsdeal (aandacht voor uitvoering door Tubbergse partijen).
- Opstellen agenda voor biodiversiteit.
Wie is aan zet?
Gemeente i.s.m. groene organisaties.
Rol gemeente: Initiator en faciliteren
Behaalde mijlpalen
2020:
-
Het uitvoeringsplan biodiversiteit is opgeleverd en wordt behandeld in de raadsvergadering van april 2020.
2019:
- Biodiversiteit: Het proces tot opstellen van het uitvoeringsplan biodiversiteit is in voorbereiding.
- Landschapsdeal: In 2019 is de Landschapsdeal NOT gerealiseerd. De Landschapsdeal is een alliantie/ projectgroep tussen de LTO, de Stichting behoud Twents Landschap, het Waterschap Vechtstromen het Landschap Overijssel en de gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen. De partners hebben de komende tijd € 110.000 beschikbaar voor gezamenlijke activiteiten die de kwaliteit van het waardevolle cultuurlandschap en daarmee ook de biodiversiteit, moeten borgen. In 2020 wordt gestart met een communicatietraject gericht op voorlichting, educatie, kennisoverdracht, trainingen en cursussen. Het vervolg traject zal bestaan uit het realiseren van landschapsherstel projecten die vanuit de diverse gebieden moeten ontstaan, waar mogelijk zullen deze ondersteunt worden vanuit de projectgroep.
- Platform Natuurlijk Tubbergen: In 2019 is onder leiding van de gemeente inzet gepleegd door een groep van ca. tien Tubbergse “natuurclubs” om een overall Platform Natuur Tubbergen op te richten. Doel was om alle partijen in één nieuw platform te vertegenwoordigen om de samenwerking en afstemming , en daarmee de effectiviteit, te verbeteren. Door de deze samenwerking zou er meer synergie ontstaan en meer financiële armslag worden verkregen om projecten in het kader van het versterken van de biodiversiteit van de grond te krijgen. Gebleken is dat in 2019 geen basis is om te komen tot het oprichten van het Platform Natuurlijk Tubbergen. In plaats van het Platform worden gezamenlijk natuurdagen georganiseerd.
- Natuur Educatie Op Locatie (NEOL): 2019 heeft vooral in het teken gestaan van het uitvoeren van pilots met basisscholen door Wonderrijck op erven, weilanden, agrarische bedrijven, inzaailocaties etc. met als doel het idee van Natuur Educatie op Locatie nader te verkennen en geschikt te maken om uit te rollen in het lesprogramma van de basisscholen. Tevens was van belang om de check te doen of de scholen ook daadwerkelijk gemotiveerd zijn om mee te doen. In november is door de scholen aangeven dat zij meerwaarde zien in het project en dit een vervolg willen geven. In een nadere uitwerking van het idee, in een concreet projectplan, moet de financiële haalbaarheid worden getoetst door Wonderrijck.