Inleiding op de kernagenda
Terug naar navigatie - Inleiding op de kernagendaHet Maatschappelijk Akkoord (MAT) bestaat uit kernagenda’s en kernoverstijgende agenda’s. In dit hoofdstuk ziet u de kernagenda’s.
Elke kern heeft een kernagenda opgesteld. Deze is tot stand gekomen door de kernavonden en de ontwikkelingen in MijnDorp2030. In de kernagenda’s zijn per kern de ambities en vraagstukken terug te vinden waar in 2020 aan gewerkt gaat worden. Hierbij is aangegeven wat wij als gemeente in 2020 willen en kunnen bijdragen qua geld en capaciteit.
Ontwikkelingen MijnDorp/Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (MAT) - Perpsectiefnota
MijnDorp2030/MAT maakt veel energie los
De processen MijnDorp2030 en het Maatschappelijk Akkoord maken veel energie los in de kernen. Samen met inwoners kijken we naar wat belangrijk is om de kernen binnen onze gemeente op lange termijn leefbaar te houden. Iedere kern werkt, in haar eigen tempo, met haar eigen kernagenda aan de opgaven voor het dorp. We zien veel initiatieven en projecten tot ontwikkeling komen. We zien in meer en mindere mate dat ook een verbinding wordt gelegd met onze grotere maatschappelijke opgaven. Dat is positief. De uitdaging voor de komende jaren is gelegen in het nog sterker leggen van deze verbanden tussen en het gesprek daarover voeren met de kernen. Dat vraagt een andere rolneming, meer vanuit gelijkwaardigheid samenwerken.
We zien vanuit de kernagenda’s voor de komende jaren ook een groot aantal vragen op ons als gemeente afkomen; van het leveren van inhoudelijke expertise, faciliteren van processen maar ook het leveren van financiële bijdragen. Dit zowel voor maatschappelijke projecten als voor meer fysiek gerichte projecten en projecten die in meer of mindere mate een bijdrage leveren aan onze grotere maatschappelijke opgave.
We zijn daarmee in een tweede fase van het proces MijnDorp2030/MAT gekomen, waarbij we nieuwe keuze moeten maken en onze huidige kaders tegen het licht moeten houden. Deze kaders zijn nodig om richting begroting 2021 de juiste keuzes te kunnen maken.
In de doorontwikkeling van het proces MijnDorp2030 hebben we aandacht voor het waar nodig herijken van de uitgangspunten (proces), het (bij)stellen van inhoudelijke en financiële kaders, maar ook aandacht voor de verschillende rollen die een ieder in het proces inneemt. Dit willen we uiteraard ook samen met inwoners doen. Op basis daarvan kunnen we samen opnieuw keuzes maken om samen verder te werken aan energieke en leefbare kernen.