Omschrijving/op te leveren resultaat

We gaan gezamenlijk met de dorpen een handreiking opstellen waarin wij aanknopingspunten opnemen voor een succesvolle clustering voorzieningen. We gaan nadrukkelijk in op:

  1. Wat is goed voor het dorp?
  2. In welke zin in het clusteren van vastgoed van toegevoegde waarde voor een dorp? Ervaringen van dorpen zelf.
  3. Wat is het onderscheid tussen een vastgoedopgave en een maatschappelijke opgaven.
  4. Hoe zorgen we voor maatschappelijk rendement?
  5. Welke opgaven liggen er in het sociale domein, algemeen en specifiek voor/in het dorp zelf?
  6. Hoe zorg je voor "samenkomen, treffen, ontmoeten"?
  7. Wanneer kun je spreken over een gezonde exploitatie van het vastgoed?

 

Op te leveren/volgende stap:

  1. Vaststellen wat we verstaan we onder maatschappelijk vastgoed? School, MFA, sport? Onderscheid privaat, publiek.
  2. Handreiking opstellen en ervaringen ophalen in dorpen.
  3. Rolneming: wanneer kan de gemeente een initiatief wel ondersteunen en wanneer niet, ook financieel? 

Wie is aan zet?

Gemeente samen met de dorpen. Gemeente initieert.

Rol gemeente:  Initiatiefnemer

Behaalde mijlpalen

2021

  • Concept projectplan handreiking maatschappelijk rendement bij clustering voorzieningen is opgesteld. 
  • Als onderdeel van de handreiking is de verkenning van de mogelijkheden voor clustering van het stimuleringsfonds, het leefbaarheidsfonds en de sociale hypotheek afgerond. De clustering van deze middelen en werkwijze voor toepassing wordt verder uitgewerkt. 

  • in de begroting 2021 is invulling gegeven aan de motie "subsidiering van maatschappelijke organisaties (OZB)" door de naamstelling aan te passen naar toekomstbestendige maatschappelijke instellingen en daarmee de reikwijdte te verbreden. Hiervoor is voor de jaren 2021 en 2022 jaarlijks € 70.000 beschikbaar gesteld.

2020

  • Wij hebben de kaders voor een handreiking verkend, waarbij wij willen ingaan op het maatschappelijk rendement afgezet tegen de vastgoedopgave en exploitatie. De handreiking heeft als doel om onze dorpen te helpen bij hun ideevorming over clustering van voorzieningen en tegelijkertijd behulpzaam te zijn bij het ontwikkelen van een zelfkritische blik op de opgave.

  • Wij hebben inzichten opgedaan over de handreiking en zijn - naar aanleiding van de diverse (lopende) gesprekken in de kernen - tot de conclusie gekomen dat de discussies over de opgaven die in de kernen spelen leidend zijn. Het gaat daarbij over het proces, waarbij partijen aan de voorkant de juiste vragen (moeten) stellen over hoe de fysieke opgaven in de kernen faciliterend kunnen zijn voor de maatschappelijke opgaven. Het goed proces leidt vervolgens ook tot inzicht over wat het per saldo oplevert voor de gemeenschap (afgezet tegen de kosten).

  • Wij hebben in elk dorp waar een dergelijk initiatief aan de orde is een procesbegeleider aangesteld die participeert in het traject. Wij gebruiken de informatie die daaruit voorkomt bij het opstellen van de handreiking.

  • Wij beschikken over een "Monitor sociaal domein". Wij gebruiken deze informatiebron bij het proces om maatschappelijk rendement te halen uit een fysieke ontwikkeling, door meer te sturen op de programmering en samenwerking tussen partijen en minder op het bouwplan zelf.