Omschrijving/op te leveren resultaat

Op te leveren/volgende stap:

  • Betrekken gemeenteraad en rolbepaling: de gemeenteraad is betrokken bij initiatieven uit de samenleving en bepaalt hun rol hierin.  
  • Verkennen hoe het besluitvormingsproces beter kan aansluiten op de nieuwe manier van werken. Zodat ook zichtbaarheid, laagdrempeligheid van de raad en de rol van volksvertegenwoordiger naar volksverbinder beter tot zijn recht komt.

 

Behaalde mijlpalen

2021

  • De nieuwe kinderburgemeester is op 16 maart 2021 officieel geïnstalleerd.
  • Er hebben twee kerngesprekken plaatsgevonden waarbij een groepje van drie raadsleden in gesprek gaat met dorpsraden/werkgroepen Mijn Dorp 2030 over het proces Mijn Dorp 2030 en het MAT.  De gesprekken hebben digitaal plaatsgevonden met Harbrinkhoek-Mariaparochie en Manderveen. In deze gesprekken zijn de belangrijkste uitkomsten besproken van de heisessies die binnen college en raad gehouden zijn over Mijn Dorp 2030 en het MAT. Ook is met elkaar van gedachten gewisseld over de opzet van de kernavonden. Tijdens deze avonden in de dorpen bespreken we met inwoners de voortgang van het MAT en kijken we vooruit naar de uitdagingen voor de komende jaren. 
  • De gemeente werkt samen met inwoners aan de kernagenda’s voor de dorpen. Daarnaast wil de raad ook kernoverstijgend beleid op een vernieuwende manier, meer samen met inwoners en (ervarings)deskundigen opstellen. De raadswerkgroep Bestuurlijke Vernieuwing heeft armoedebeleid als onderwerp gekozen om hier concreet mee aan de slag te gaan. Ook de Kinderraad heeft het onderwerp armoede op hun agenda gezet om te bespreken.

2020

  • In december 2020 is de Kinderraad van de gemeente Tubbergen officieel geïnstalleerd. De Kinderraad is een aantal keer bij elkaar geweest en heeft onderwerpen geïnventariseerd waar ze mee aan de slag wil. Belangrijkste eerste taak is het zoeken van een nieuwe Kinderburgemeester.
  • Binnen het college en de gemeenteraad zijn heisessies gehouden over het huidige proces van Mijn Dorp 2030 en het MAT. Er is gesproken over wat goed gaat en welke verbeterpunten er zijn. Dit is gedaan op de onderdelen proces en rolneming, inhoud en financiën.  Verschillende aandachtspunten zijn naar voren gekomen. Voordat een besluit wordt genomen over de vervolgacties, wil de gemeenteraad eerst hierover in gesprek met inwoners (dorpsraden/overkoepelende werkgroepen Mijn Dorp 2030). Raadsleden  sluiten dan in kleine groepjes aan bij reguliere vergaderingen van de dorpsraden/overkoepelende werkgroepen Mijn Dorp 2030. 
  • Vanwege de coronamaatregelen hebben de gesprekken met de dorpsraden/overkoepelende werkgroepen Mijn Dorp 2030 nog niet plaatsgevonden. De bedoeling is om dat vanaf 2021  in overleg met de dorpen te organiseren,  eventueel digitaal. 
  • Op 9 maart 2020 vond een drukbezochte kernavond in Fleringen plaats, waarbij raadsleden en inwoners met elkaar in gesprek gingen over Mijn Fleringen 2030. De andere geplande kernavonden konden door corona helaas niet doorgaan.

2019

  • Passend bij de gelijkwaardige positie  tussen inwoners en gemeente is voor een nieuwe vergaderstructuur gekozen met onder meer voortzetting van kernavonden. Inmiddels is gestart met deze nieuwe vergaderstructuur. Er zijn drie kernavonden gehouden. Qua samenstelling en dialoogvoering zijn verschillende leerervaringen opgedaan.
  • Er zijn dialoogtrainingen gehouden om betere verdiepende gesprekken te kunnen voeren en om de gelijkwaardige positie te versterken. Daarnaast zijn onze bouwstenen uitgebreid met feiten en cijfers om daarmee  de urgentie van onze maatschappelijke opgaven meer samen te ervaren.