Inleiding

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Voor u ligt de begroting 2023 van de gemeente Tubbergen die door het college van Tubbergen aan u als raad aangeboden wordt. Deze begroting heeft als basis het Coalitieakkoord gemeente Tubbergen 2022-2026 met de naam "En noe, met mekaar, vedan!". Het zogenaamde ambitiedeel van deze begroting is gebaseerd op de volgende 5 opgaven uit dit coalitieakkoord:

  • Leefbare kernen
  • Buitengebied in Balans
  • Leefomgeving van de toekomst
  • Positieve gezondheid
  • Toekomstbestendige gemeente Tubbergen en ambtelijke organisatie Noaberkracht

 

Om de opgaven waar we voor staan het hoofd te bieden, is een krachtige aanpak nodig. Wij willen hier mee aan de slag. Dit doen we samen met de andere partijen in de gemeenteraad, met onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, met het college van burgemeester en wethouders en met de organisatie Noaberkracht. Vandaar dat we in het Coalitieakkoord gemeente Tubbergen 2022-2026 hebben gekozen voor een samenlevingsgerichte bestuursstijl. De beschrijving en nadere uitwerking van deze bestuursstijl is als eerste onderdeel van deze begroting 2023 opgenomen. 

De beschrijving en de nadere uitwerking van de 5 opgaven heeft als basis het coalitieakkoord 2022-2026 weergegeven en geeft de koers voor de komende 4 jaar aan.

Naast de hiervoor aangegeven inhoudelijke beschrijving en uitwerking van de bestuursstijl en de 5 opgaven wordt in deze begroting 2023 ook een eerste financiële doorvertaling van het coalitieakkoord weergegeven. In het financiële hoofdstuk van deze begroting wordt de gemeenteraad voorgesteld de benodigde middelen beschikbaar te stellen.

Daarnaast lopen ook de financiële gevolgen van de inflatie en dan met name de prijzen van energie als een rode draad door deze begroting 2023. We hebben meer dan € 1 miljoen moeten onttrekken aan de stelpost prijscompensatie om de gevolgen van de gestegen prijzen op te kunnen vangen. Hierbij zijn de gevolgen van het "nieuwe" gascontract vanaf 1 januari 2023 nog niet meegenomen. Het moge duidelijk zijn dat ook hier sprake is van een onzekere situatie waarbij risico's op de loer liggen.

Gezien de forse druk die de gestegen prijzen en dan met name energieprijzen al leggen op de huishoudens van onze inwoners is het college van mening dat een stijging van de lokale lasten voor het jaar 2023 zo beperkt mogelijk moet blijven. Vandaar dat wordt voorgesteld om alle huishoudens die worden aangeslagen voor gemeentelijke woonlasten (ozb, riool, en afval) eenmalig gedeeltelijk te compenseren voor de hogere lokale lasten in 2022. Dat betekent dat de gemeentelijke aanslag voor het jaar 2023 wordt verlaagd met € 60.

Naast de eerste financiële vertaling van het coalitieakkoord 2022-2026 wordt deze begroting 2023 ook gekenmerkt door een aantal ontwikkelingen die de nodige risico's en onzekerheden met zich meebrengen. Als eerste noemen we de druk op de migratieketen waarvan we de gevolgen, zowel op korte als ook op lange termijn, nog niet goed kunnen inschatten. Wat we wel weten is dat deze druk voelbaar is op meerdere plekken in onze organisatie. Zowel bestuurlijk als binnen onze ambtelijke organisatie Noaberkracht. Dat dit ook zal leiden tot druk op onze dienstverlening en voorzieningen en daarmee ook op onze begrotingspositie is welhaast een zekerheid maar valt op dit moment nog niet goed te kwalificeren en te kwantificeren. Uiteraard houden we uw raad op de hoogte van (de gevolgen van) deze ontwikkeling.

Een laatste ontwikkeling die niet onbenoemd kan blijven is corona. Veel verder dan benoemen en toezeggen dat we de ontwikkeling van het coronavirus en de mogelijke gevolgen daarvan voor onze gemeente nauwlettend volgen kunnen we op dit moment niet.

Tot slot hebben we in deze begroting 2023 een eerste aanzet gegeven aan de wens van de auditcommissie om de P&C-documenten wat minder omvangrijk te maken. Zo hebben we de beschrijving van de 5 opgaven uit het coalitieakkoord toegespitst op hoofdlijnen en hebben we bij de beschrijving van de basisprogramma's meer gebruik gemaakt van verwijzingen. Ook bij de paragrafen hebben we ons wat meer beperkt tot de hoofdlijnen en kaders van het beleid.

Een volgende stap is het kritisch beschouwen van de verschillende bijlagen op nut en noodzaak en het nader uitwerken van het rapport van de rekenkamercommissie over de beleidsindicatoren. In de komende P&C-documenten komen we met vervolgstappen en nadere uitwerkingen.